Sportnappal zárta az évet a SZENYE

Sportnappal zárta az évet a SZENYE

2015. november 25., szerda

Évzáró rendezvényét tartotta a Szervátültetettek Nyugat-Magyarországi Sport Kulturális és Rehabilitációs Egyesülete (SZENYE). A helyszín a zalaegerszegi Decathlon Áruház előtere volt, ahol az egyesület tagja, szimpatizánsai terített asztal mellett találkozhattak. 

-Egy éve alakult az egyesület és amolyan évértékelőt tartottunk a tagságnak egy sportnappal egybekötve- kezdte beszámolóját Merth Attila, az egyesület elnöke. -Az elmúlt évben sok rendezvényen vettünk részt. A Zalai Civil Házzal való szoros együttműködésünk révén hívták meg az egyesületet különböző bemutatókra. A SZENYE szervezésében rendeztük meg az első csörgőlabda bajnokságot, ahol egészségesek a sérültekkel versenyeztek nagy sikerrel.

Az elnök elmondta, aki ugyancsak transzplantált, hogy az év során különböző rendezvényeken népszeresítették a donációt, és elmesélték, hogy milyen az élete a szervátültetetteknek. Kiemelte, hogy ez még egy fehér folt a társadalomban, ugyanis sokan nem tudják, ki adhat szervet, kinek adhat egyáltalán és mi szükséges a szervátültetéshez, ugyanis mindenki lehet szervadó és szervátültetett is. 

-Az egyesületnek jelenleg 17 tagja van. A szervátültetettek nem egy nyílt csoport. Vannak nagyon agilisak, de vannak, akik nehezen nyílnak meg és a betegségükről is keveset tudnak. Közösségben a problémák és a lehetőséget is felszínre kerülnek. Vannak pártoló tagjaink és tiszteletbeli tagunk is van Büki József személyben, aki szervet adományozott, nem is saját rokonának, amiért a közelmúltban kapott életmentő kitüntetést – folytatta a kiváló röplabdás.

Merth Attila elmondta, hogy a műtétje után a sport adott neki erőt és a közösség segítette át a nehézségeke. 

-Szeretnénk, ha hozzám hasonlóan minél több sportoló kerüljön ki a közösségünkből és olyan sikereket érhessen el, amit én is elértem. Célunk, hogy megismerjék az egyesületet. A szervátültetetteknek a szervátültetés utáni életüket segítsük. Hiszen végstádiumi állapotban kapják meg az új szervet. Minél több versenyt, sportrendezvény és bemutatót, előadást próbálunk szervezni, hogy minél szélesebb körben megismerhessék a világunkat. 

Az évzáró sportnapon felkérték a Zalaegerszegi Darts egyesületet, hogy egy sportágbemutatóval készüljön. Ugyanis a darts a szervátültetettek európai és világjátékain az egyik legnépszerűbb sportág. A szövetség támogatásával a helyi klub segítségével jövőre egy zalaegerszegi kvalifikációs fordulót rendeznek a Finnországi Európa Játékokra, amit Helsinkiben rendeznek. A másik sportág a Petanque volt, amelyet a Veszprém megyei egyesület mutatott be az egybegyűlteknek. Közöttük több szervátültetett Európa és világbajnok versenyző is van. Fontos volt a sportágválasztásnál, hogy nagy fizikai megtérhetés nélkül tudják űzni. A jó hangulatú összejövetelnek biztosan lesz folytatása, ahol újabb sportágakkal ismerkedhet meg a tagság. 

piedoo

további cikkei
    #címkés
    #közös